Gepubliceerd op: 2024-06-26 door Team Wonen31

Welke Verplichtingen Heeft de Verhuurder in het Woningonderhoud?

Ben je op zoek naar een huurwoning en wil je weten welke verplichtingen de verhuurder heeft als het gaat om woningonderhoud? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze blogpost leggen we alles uit wat je moet weten over de onderhoudsverplichtingen van je verhuurder. Zo weet je precies waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten.

Inhoudsopgave

Waarom is woningonderhoud belangrijk?

Goed woningonderhoud is essentieel voor een veilige en comfortabele leefomgeving. Het zorgt ervoor dat het huis in goede staat blijft en voorkomt problemen zoals schimmel, lekkages en andere gebreken. Bovendien draagt goed onderhoud bij aan een langere levensduur van de woning en kan het zelfs de waarde verhogen. Voor huurders is het belangrijk te weten wat hun rechten zijn en welke verantwoordelijkheden de verhuurder heeft.

Wat zegt de wet over woningonderhoud?

Volgens de Nederlandse wet is de verhuurder verantwoordelijk voor het groot onderhoud van de huurwoning. Dit betekent dat de verhuurder moet zorgen voor reparaties en onderhoud aan de structurele delen van de woning, zoals het dak, de muren, de fundering en de installaties voor gas, water en elektriciteit. De huurwet stelt duidelijk dat de verhuurder ervoor moet zorgen dat de woning in goede staat verkeert.

Verantwoordelijkheden van de verhuurder

1. Structureel Onderhoud

De verhuurder is verantwoordelijk voor het onderhouden van de structurele delen van de woning. Dit omvat:

 • Het dak: De verhuurder moet zorgen voor een waterdicht dak.
 • Muren en fundering: Scheuren en andere structurele problemen moeten door de verhuurder worden gerepareerd.
 • Kozijnen, deuren en ramen: Deze moeten goed sluiten en in goede staat verkeren.

2. Installaties en Nutsvoorzieningen

De verhuurder moet ervoor zorgen dat alle installaties en nutsvoorzieningen in goede staat zijn:

 • Verwarming: De verwarming moet goed werken en veilig zijn.
 • Gas- en waterleidingen: Deze moeten veilig en in goede staat zijn.
 • Elektriciteit: Het elektrische systeem moet veilig en werkend zijn.
 • CV-ketel: De jaarlijkse controle moet door de verhuurder worden geregeld.

3. Veiligheid en Gezondheid

De verhuurder moet de veiligheid en gezondheid van de huurders waarborgen:

 • Ventilatie: Er moet voldoende ventilatie zijn om vocht en schimmel te voorkomen.
 • Brandveiligheid: De woning moet voldoen aan de brandveiligheidsvoorschriften, inclusief rookmelders en nooduitgangen.
 • Sanitaire voorzieningen: De badkamer en keuken moeten goed functioneren.

4. Onderhoud van Gemeenschappelijke Ruimtes

Als je in een gebouw woont met meerdere huurders, is de verhuurder ook verantwoordelijk voor het onderhoud van gemeenschappelijke ruimtes zoals:

 • Trappenhuizen
 • Gangen
 • Tuinen
 • Parkeerplaatsen

5. Kleine Herstellingen

Hoewel de verhuurder verantwoordelijk is voor groot onderhoud, zijn er ook kleinere herstellingen die vaak door de huurder moeten worden gedaan, tenzij anders afgesproken in het huurcontract. Dit omvat bijvoorbeeld het vervangen van lampen, kleine schilderwerkzaamheden en het ontstoppen van de afvoer.

Wat te doen als de verhuurder zijn verplichtingen niet nakomt?

Het kan voorkomen dat een verhuurder zijn onderhoudsverplichtingen niet nakomt. In dat geval zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen:

 1. Meld het probleem schriftelijk: Stuur een brief of e-mail naar de verhuurder waarin je het probleem beschrijft en vraagt om reparatie.
 2. Geef een redelijke termijn: Geef de verhuurder een redelijke termijn om het probleem op te lossen. Wat redelijk is, hangt af van de ernst van het probleem.
 3. Schakel hulp in: Als de verhuurder niet reageert of het probleem niet oplost, kun je hulp inschakelen van een huurteam of juridisch advies inwinnen.
 4. Huurcommissie: Je kunt ook een klacht indienen bij de Huurcommissie. Deze kan bemiddelen en eventueel een bindende uitspraak doen.

Conclusie

Als huurder heb je recht op een goed onderhouden woning. De verhuurder heeft de verplichting om het groot onderhoud te verzorgen en ervoor te zorgen dat de woning veilig en comfortabel is. We hopen dat deze informatie je helpt om beter te begrijpen wat je kunt verwachten van je verhuurder en wat je kunt doen als je problemen ervaart. Succes met je zoektocht naar de perfecte huurwoning!

Bronnen