Gepubliceerd op: 2024-06-08 door Team Wonen31

Wat moet je weten over de huurtoeslag in Nederland?

Als je een huurwoning zoekt, heb je vast wel eens gehoord van huurtoeslag. Maar wat is het precies? En hoe kun je het aanvragen? In deze blog leggen we het je uit.

Wat is huurtoeslag?

Huurtoeslag is een maandelijkse bijdrage van de overheid om de huur van je woning betaalbaar te maken. Niet iedereen krijgt huurtoeslag. Het hangt af van je inkomen, je huurprijs en je vermogen.

Wie kan huurtoeslag krijgen?

Je kunt huurtoeslag krijgen als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je huurt een zelfstandige woning. Dit betekent dat je een eigen toegangsdeur hebt, een keuken en een toilet.
  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Jij en je medebewoners hebben de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
  • Je inkomen en vermogen zijn niet te hoog. De precieze bedragen veranderen elk jaar. Voor 2024 geldt dat je inkomen niet hoger mag zijn dan € 32.500 per jaar voor een alleenstaande. Voor stellen of gezinnen is dit bedrag hoger.
  • Je huurt niet van een familielid.
  • De huurprijs mag niet te hoog zijn. Voor 2024 is de grens voor huurtoeslag € 808,06 per maand.

Hoeveel huurtoeslag kun je krijgen?

De hoogte van de huurtoeslag hangt af van je inkomen, de huurprijs en je leeftijd. Als je jonger bent dan 23 jaar, geldt er een maximum huurprijs van ongeveer € 452. Voor oudere huurders ligt dit maximum rond de € 808. Hoe lager je inkomen, hoe hoger de toeslag die je kunt krijgen. Gebruik de rekenhulp van de Belastingdienst om te zien hoeveel je kunt krijgen.

Hoe vraag je huurtoeslag aan?

Je kunt huurtoeslag aanvragen via de website van de Belastingdienst. Hier heb je je DigiD voor nodig. Zorg dat je alle gegevens bij de hand hebt, zoals je huurcontract en je inkomensgegevens. Na je aanvraag krijg je binnen enkele weken bericht van de Belastingdienst.

Tips voor het aanvragen van huurtoeslag

  • Vraag op tijd aan. Je kunt huurtoeslag aanvragen tot 1 september van het volgende jaar. Dus voor 2024 heb je tot 1 september 2025 de tijd.
  • Houd je gegevens up-to-date. Als je inkomen of huurprijs verandert, geef dit dan meteen door. Zo voorkom je dat je te veel of te weinig toeslag krijgt.
  • Bewaar je bewijsstukken goed. De Belastingdienst kan je vragen om bewijsstukken, zoals je huurcontract of loonstroken.

Veelgestelde vragen over huurtoeslag

Wat gebeurt er als ik te veel huurtoeslag heb ontvangen? Als je te veel huurtoeslag hebt ontvangen, moet je dit terugbetalen. De Belastingdienst stuurt je een brief met het bedrag dat je moet terugbetalen.

Kan ik huurtoeslag krijgen als ik samenwoon? Ja, dat kan. Het inkomen van je partner telt dan wel mee bij de berekening van de toeslag. Zorg dat je alle inkomensgegevens correct invult.

Wat als mijn huurprijs te hoog is? Als je huurprijs boven de grens ligt, kun je helaas geen huurtoeslag krijgen. Kijk of je in aanmerking komt voor een goedkopere woning of probeer te onderhandelen met je verhuurder.

Externe bronnen

Met deze informatie hopen we dat je een goed beeld hebt van wat huurtoeslag is en hoe je het kunt aanvragen. Succes met je zoektocht naar een huurwoning!