Gepubliceerd op: 2024-06-08 door Team Wonen31

Hoe je je huurwoning energiezuiniger kunt maken!

Wonen in een huurwoning kan geweldig zijn. Het huren van een woning betekent niet dat je niets kunt doen om energie te besparen. Oudere huurwoningen kunnen een hoge energierekening hebben. Gelukkig zijn er veel eenvoudige en betaalbare manieren om je huurwoning energiezuiniger te maken! Dit helpt niet alleen het milieu, maar kan ook je energierekening verlagen. Hieronder vind je een aantal tips om te beginnen.

Gebruik energiezuinige verlichting

Het vervangen van gloeilampen door LED-lampen is een eenvoudige stap. LED-lampen gebruiken tot 75% minder energie en gaan veel langer mee. Dit bespaart niet alleen energie, maar ook geld op de lange termijn.

Radiatorfolie

Radiatorfolie is een geweldige manier om warmte binnen te houden. Je plaatst deze folie achter je radiatoren, waardoor de warmte terug de kamer in straalt in plaats van door de muur ontsnapt. Dit kan helpen om je kamer warmer te houden zonder extra te stoken.

Tochtstrips

Tochtstrips kunnen helpen om koude lucht buiten te houden. Deze strips plaats je eenvoudig langs deuren en ramen om tocht te verminderen. Dit maakt je woning warmer en comfortabeler.

Gordijnen en Raambekleding

Gordijnen kunnen een groot verschil maken. Zware gordijnen houden warmte binnen tijdens de winter en houden zonlicht buiten in de zomer. Dit helpt je woning koel te houden zonder airconditioning te gebruiken.

Energiezuinige Apparaten

Als je nieuwe apparaten nodig hebt, overweeg dan energiezuinige modellen. Deze apparaten gebruiken minder energie en kunnen je veel geld besparen. Kijk naar het energielabel bij het kopen van apparaten. Vooral koelkasten en wasmachines kunnen veel energie verbruiken. Kijk naar apparaten met een A+++ label voor de meeste besparing.

Slimme Thermostaten

Een slimme thermostaat kan helpen om energie te besparen door je verwarmingssysteem efficiënter te beheren. Deze apparaten leren je schema en passen de temperatuur aan om energie te besparen wanneer je niet thuis bent. Sommige modellen kun je zelfs op afstand bedienen met je smartphone. Zo kun je de verwarming aanzetten als je onderweg naar huis bent.

Waterbesparende Douchekoppen

Waterbesparende douchekoppen verminderen het waterverbruik zonder in te leveren op de waterdruk. Dit bespaart niet alleen water, maar ook energie omdat er minder water verwarmd hoeft te worden.

Was op lagere temperatuur

Wassen op 30 graden in plaats van 60 graden kan veel energie besparen. Moderne wasmiddelen zijn effectief genoeg om je kleding op lagere temperaturen schoon te krijgen.

Planten in Huis

Planten kunnen helpen de luchtvochtigheid te reguleren en de luchtkwaliteit te verbeteren. Dit kan indirect helpen om je woning comfortabeler te maken, wat betekent dat je minder snel de verwarming of airconditioning hoeft te gebruiken.

Conclusie

Met een paar eenvoudige stappen kun je je huurwoning energiezuiniger maken. Dit helpt niet alleen het milieu, maar bespaart je ook geld op je energierekeningen. Begin vandaag nog met het aanbrengen van deze veranderingen en geniet van een comfortabelere, energiezuinigere woning.

Bronnen

Hopelijk helpen deze tips je om je huurwoning energiezuiniger te maken! Veel succes!